Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Βραβεία Sony World Photography Awards 2013, οι νικητές του διαγωνισμού και του βραβείου L’Iris D’Or


Νέος Φωτογράφος της  χρονιάς η Alecsandra Dragoi
  • Η Νορβηγίδα φωτογράφος Andrea Gjestvang απέσπασε το βραβείο L’Iris d’Or και χρηματικό έπαθλο $25.000
  • Ανακοινώθηκαν οι νικητές της κατηγορίας επαγγελματιών
  • Ο Hoang Hiep Nguyen, από το Βιετνάμ, έλαβε τον τίτλο Φωτογράφος Open της χρονιάς
  • Το Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία απονεμήθηκε στον William Eggleston
  • Ένας Πολωνός σπουδαστής κέρδισε το βραβείο Student Focus και μία Ρουμάνα φωτογράφος απέσπασε το βραβείο Νέων
  • Αποκαλύφθηκαν, επίσης, οι νικητές των βραβείων Kraszna-Krausz Book Awards, για τα καλύτερα βιβλία φωτογραφίας και κινούμενων εικόνων
Andrea Gjestvang, Νορβηγία
Η τριανταδυάχρονη φωτογράφος Andrea Gjestvang, από τη Νορβηγία, ανακηρύχτηκε, απόψε, η φετινή νικήτρια του βραβείου L’Iris d’Or και έλαβε τον τίτλο Φωτογράφος της Χρονιάς 2013, για το διαγωνισμό Sony World Photography Awards. Η φωτογράφος που ξεπέρασε άλλες 122.000 συμμετοχές από 170 χώρες, παρέλαβε το βραβείο της και μαζί εξοπλισμό ψηφιακής οπτικής απεικόνισης Sony, που συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο $25.000, στην τελετή απονομής, μσε γκαλά, που έγινε στο Λονδίνο.
Οι  κριτές ψήφισαν, ομόφωνα, τη σειρά των έντονων συναισθηματικά πορτρέτων της Gjestvang, που απεικόνιζαν παιδιά και νέους, που επέζησαν από το μακελειό τον Ιούλιο 2011, στο Utøya, ένα νησάκι έξω από το Όσλο. Η σειρά με τίτλο «One day in history» (Μια μέρα στην ιστορία) απαθανατίζει τους νεαρούς επιζώντες με απίστευτη ευαισθησία και ειλικρίνεια και αποτελεί μία διαρκή μαρτυρία στη λύτρωση αυτών των νεαρών ανθρώπων μπροστά σε αυτήν την ανείπωτη τραγωδία.

Αφού παρέλαβε το βραβείο της, η Gjestvang σχολίασε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα, νιώθω ευγνώμων και περήφανη που έλαβα αυτό το εκπληκτικό βραβείο και χαίρω αυτής της αναγνώρισης.  Είμαι ευγνώμων που οι σημαντικές ιστορίες αυτών των νέων ανθρώπων άγγιξαν και συγκίνησαν κι άλλους, όπως κι εμένα.» 

Andrea Gjestvang, Νορβηγία
Η Πρόεδρος της Τιμητικής Κριτικής επιτροπής, Catherine Chermayeff, Διευθύντρια ειδικών έργων στη Magnum Photos, δήλωσε: «Ως πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, με μεγάλη μου χαρά σας ανακοινώνω ότι το βραβείο L'Iris d'Or απονεμήθηκε στην Andrea Gjestvang. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής ομόφωνα επέλεξαν το έργο της. Η σειρά «One Day in History» είναι μια ήσυχη, σκεπτική και, τελικά, ισχυρή φωνή για τα παιδιά και τους επιζώντες του μακελειού στη Νορβηγία. Όλοι συγκινηθήκαμε από την αξιοπρέπεια και την ομορφιά αυτών των εικόνων.»

Σε  μερικά, μόλις, χρόνια, η Andrea Gjestvang καθιερώθηκε ως μία από τους πιο συναρπαστικούς νεαρούς φωτογράφους στον κόσμο. Η δουλειά της δημοσιεύτηκε και εκτέθηκε παγκοσμίως σε έντυπά όπως τα Newsweek, M Le Monde, Stern και D Republica. Το 2010, συμμετείχε στο Joop Swart Masterclass και το 2012 βραβεύτηκε ως μία από τους 30 Νέους και Αναδυόμενους φωτογράφους του PDN που πρέπει να δει κανείς. Τελευταία, έλαβε το βραβείο Φωτογραφία της Χρονιάς στο αντίστοιχο Νορβηγικό διαγωνισμό του 2012, για το πορτρέτο της Ylva Helen Schwenke, μία από τους επιζώντες του Utøya. Η σειρά της Gjestvang, «Μια μέρα στην ιστορία», εκδόθηκε με τη μορφή βιβλίου στη Νορβηγία το 2012. Την εκπροσωπεί το πρακτορείο Moment.

Natalia Wiernik, από την Πολωνία
Τα έργα της νικήτριας του L’Iris d’Or, μαζί με των άλλων νικητών, τα ονόματα των οποίων ανακοινώθηκαν απόψε στα βραβεία, θα φιλοξενηθούν στο Somerset House, στα πλαίσια της έκθεσης Sony World Photography Awards Exhibition 2013, από τις 26 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου. Οι φωτογραφίες θα συμπεριληφθούν στον ετήσιο τόμο των Βραβείων Sony World Photography Awards, έκδοση 2013, ο οποίος διατίθεται προς πώληση στην τοποθεσία worldphoto.org/2013book.

Φωτογράφος Open της χρονιάς, ο Hoang Hiep Nguyen, από το Βιετνάμ 

Τον τίτλο Φωτογράφος Open της Χρονιάς έλαβε στην εκδήλωση ένας ερασιτέχνης φωτογράφος, 21 ετών, από το Hanoi του Βιετνάμ, ο οποίος, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, αγόρασε την πρώτη του ψηφιακή φωτογραφική μηχανή πριν από ένα χρόνο.

Natalia Wiernik, από την Πολωνία
Ο Hoang Hiep Nguyen κέρδισε μία φωτογραφική μηχανή Sony α77 καθώς και χρηματικό έπαθλο ύψους $5.000 για τη νικητήρια φωτογραφία του, που απεικονίζει ένα κορίτσι στην καταιγίδα. Αυτή η φωτογραφία συναγωνίστηκε μεταξύ πολλών άλλων, από όλο τον κόσμο, σε ένα διαγωνισμό που στόχευε στην ανάδειξη της καλύτερης φωτογραφίας, παγκοσμίως, από έναν ερασιτέχνη φωτογράφο ή έναν ενθουσιώδη φίλο της φωτογραφίας.

Ο Damien Demolder, Προεδρεύων της Κριτικής επιτροπής για τον Ανοιχτό Διαγωνισμό (Open) και Εκδότης του περιοδικού Amateur Photographer (Ηνωμένο Βασίλειο), σχολίασε: «Η φωτογραφία του Nguyen ξεχώρισε στον Ανοιχτό διαγωνισμό με την έντονη ρομαντική της ατμόσφαιρα και μια αίσθηση μυστηριώδους φαντασίας. Πρόκειται για μία απολαυστική φωτογραφία που, πραγματικά, συνοψίζει το εκπληκτικό επίπεδο δημιουργικότητας και ταλέντου, που διαθέτουν οι σημερινοί ερασιτέχνες φωτογράφοι, και κέρδισε επάξια σε αυτόν τον παγκοσμίως αναγνωρισμένο διαγωνισμό.»

Νικητές και  φιναλίστ της Κατηγορίας επαγγελματιών

Οι νικητές, καθώς και οι φωτογράφοι που κατέλαβαν τις δεύτερες και τρίτες θέσεις στην Κατηγορία επαγγελματιών ανακοινώθηκαν, όλοι, στην τελετή βράβευσης. Και οι 15 νικητές της Κατηγορίας επαγγελματιών – από την Αυστραλία, έως το Περού – μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Λονδίνο για να βραβευτούν και να λάβουν από μία φωτογραφική μηχανή Sony α99.

Τα νικητήρια έργα αναδεικνύουν ό,τι καλύτερο υπάρχει στη σύγχρονη διεθνή φωτογραφία, από τα απίστευτα ασπρόμαυρα πορτρέτα του βουνού Matterhorn, μέχρι μία έξυπνα στημένη λήψη στο πίσω μέρος μιας λιμουζίνας στην Αργεντινή, και μια καυστική ματιά στην κρυφή ζωή των ανθρώπων στη Βόρειο Κορέα. Οι νικητές είναι οι εξής:
  • Αρχιτεκτονική - Fabrice Fouillet, Γαλλία
  • Τέχνες και Πολιτισμός - Myriam Meloni, Ιταλία
  • Καμπάνια - Christian Åslund, Σουηδία
  • Εννοιολογική Σύλληψη - Roman Pyatkovka, Ουκρανία
  • Σύγχρονα θέματα - Valerio Bispuri, Ιταλία
  • Επικαιρότητα - Ilya Pitalev, Ρωσία
  • Μόδα - Klaus Thymann, Δανία
  • Τοπίο - Nenad Slijic, Κροατία
  • Lifestyle - Alice Caputo, Ιταλία
  • Φύση & Άγρια Ζωή - Satoru Kondo, Ιαπωνία
  • Άνθρωποι - Andrea Gjestvang, Νορβηγία
  • Πορτρέτα - Jens Juul, Δανία
  • Σπορ - Adam Pretty, Αυστραλία
  • Νεκρή φύση - Vanessa Colareta, Περού
  • Ταξίδι - Gali Tibbon, Ισραήλ
Hoang Hiep Nguyen, από το Βιετνάμ

Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς  στη Φωτογραφία – William Eggleston

Ο εμβληματικός Αμερικάνος φωτογράφος William Eggleston βραβεύτηκε για την εξαιρετική του προσφορά στη φωτογραφία. Το βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία δόθηκε στον William Eggleston για την επιρροή του στην έγχρωμη φωτογραφία, η οποία είναι ακόμα ορατή σε πολλούς σύγχρονους - και από τους πλέον ευυπόληπτους – φωτογράφους, και το παρέλαβε ο Winston Eggleston, εκ μέρος του πατέρα του.

Λόγω  της βράβευσής του, δημοσιεύτηκαν σπάνιες φωτογραφίες από το έργο του Eggleston στον τόμο Sony World Photography Awards 2013, ενώ μερικές ακόμα θα εκτεθούν στο Somerset House από τις 26 Απριλίου έως τις 12 Μαΐου. Το Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία είχε δοθεί παλαιότερα στους William Klein, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud και Phil Stern.

Φωτογράφος της χρονιάς  του διαγωνισμού Student Focus, η Natalia Wiernik, από την Πολωνία

Σε  ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν, πλέον, περισσότερα από 230 πανεπιστήμια, παγκοσμίως, το βραβείο Student Focus είναι το πιο μεγάλο στο είδος του. Η Πολωνή φωτογράφος Natalia Wiernik, η οποία συμμετείχε στο διαγωνισμό Student Focus - Φωτογράφος της Χρονιάς εκπροσωπώντας το πανεπιστήμιό της, την Ακαδημία Καλών Τεχνών Jan Matejko, στην Κρακοβία, Πολωνία, ανακηρύχτηκε νικήτρια και έλαβε εξοπλισμό ψηφιακής οπτικής απεικόνισης Sony αξίας €35.000 για το πανεπιστήμιό της.

Νέος Φωτογράφος της  χρονιάς η Alecsandra Dragoi, από τη Ρουμανία

Η δεκαεννιάχρονη Alecsandra Dragoi κέρδισε τον τίτλο Νέος Φωτογράφος της χρονιάς, χάρη σε μία εντυπωσιακή της φωτογραφία που απεικονίζει τους εορτασμούς για το Νέο Έτος στη Ρουμανία. Από τη Ρουμανία, και πλέον σε πανεπιστήμιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η φωτογραφία της Dragoi επιλέχθηκε ως η καλύτερη φωτογραφία που έβγαλε φωτογράφος κάτω από την ηλικία των 20.

Οι Νικητές των βραβείων Kraszna-Krausz Book Awards2013

Τα Βραβεία Kraszna-Krausz Book Awards είναι υπερήφανοι συνεργάτες των Βραβείων Sony World Photography Awards. Το χρηματικό έπαθλο των £10.000 για το βιβλίο καλύτερης φωτογραφίας και το βιβλίο καλύτερης κινούμενης εικόνας της χρονιάς μοιράστηκαν δυο εντυπωσιακά βιβλία:
  • Βραβείο Καλύτερου Βιβλίου Φωτογραφίας - War / Photography: Images of Armed Conflict and Its Aftermath των Anne Wilkes Tucker, Will Michels και Natalie Zest (Yale University Press)
  • Βραβείο Καλύτερου Βιβλίου Κινούμενης Εικόνας - Hollywood Costume της Deborah Nadoolman Landis (V&A Publishing)

Κατά τη διάρκεια της τελετής, το Ίδρυμα Kraszna-Krausz απένειμε στις εκδόσεις Thames & Hudson, με Πρόεδρο τον Thomas Neurath, βραβείο για την εξαιρετική τους προσφορά στις εκδόσεις.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...